BPM Beats Per Minute BPM-lista

Hastigheten på en låt räknas i BPM, som kan översättas med ”Trumslag Per Minut” (Beats Per Minute). För att kunna räkna ut BPM med hjälp av listan här behöver Dj ett digitalt stoppur eller en bra app för tidtagning i sin smartphone.

Första trumslag eller takt som räknas benämns noll (0) varvid stoppuret samtidigt ska startas. Varje trumslag räknas därefter (0, 1, 2, 3 och så vidare) upp till 16, där stoppuret stannas. Var noggrann med att starta och stoppa uret exakt på trumslag 0 och 16. Det spelar ingen roll var i låten Dj börjar räkna, med ett undantag, det är breaken där det ibland inte finns någon markerad takt att följa. Titta på stoppurets tid, jämför med listan nedan och du har fått fram BPM på låten. Det här sättet är snabbare och säkrare än att sitta och räkna trumslag en hel minut, eller att räkna en halv minut och multiplicera antalet beats med två. Det finns BPM-räknare att ladda hem till datorn. De brukar oftast fungera så att man trycker på en tangent för varje trumslag till ett BPM värde ges. Dock tycker vi inte att dessa är fullt ut så smidiga och tillförlitliga som denna tekniken vilken presenteras här.

Pitcha och ändra BPM

På cd-spelare anpassade för Discjockeys visar displayen hur många procent man ändrat pitchen. För att räkna ut hur många procent vi ska ändra pitchen i en mix där låtarna skiljer mycket i hastighet kan detta knepet hjälpa:

BPM Räkneexempel

Vi säger att den låten som spelas går i 110 BPM och den som ska mixas in går i 116 BPM. Dividera 116/110, vilket ger 1,0545. För att få fram procenten i detta talet kan man tänka som så här. Ettan för hundratal ska strykas, likaså nollan för tiotal. Mellan femman och fyran ska decimaltecken placeras. Då får du fram att låten på 116 BPM ska pitchas ner 5,4% för att kunna mixas in i den på 110 BPM.

Vi tar ett exempel till:

Låten som spelas går i 140 BPM. Den som ska mixas in går i 124 BPM. Ta minräknaren och dividera 140/124, vilket ger 1,1290. Stryk första ettan och placera decimaltecknet mellan tvåan och nian. Då får du fram att låten på 124 BPM ska pitchas upp 12,9% för att kunna mixas in i den på 140 BPM. Att pitcha en låt så mycket som 12,9% kan låta illa. Då kan man sakta pitcha ner den på 140 BPM 6,45% och pitcha upp den på 124 BPM 6,45%, vilket tillsammans blir 12,9%. Det knepet kommer väl till pass när cd-spelaren eller skivspelaren har en begränsning i pitchen om 8 eller 10%. Det här sättet är bara en grovinställning, därför behöver hastigheten ofta finjusteras via pitch-bend.

BPM-Lista

Denna BPM-Lista har under många år och tusentals låtar varit en ovärderlig hjälp för oss i DJ-Discjockey. Utgå från beskrivningen ovan för att så enkelt och precist som möjligt sätta BPM på dina låtar.

BPM Lista - Räkna BMP