Om mögel, lukt och behov av avfuktare på diskotek

I Discjockeyns värld är det mest musik och mixteknik som snurrar. Något som många på fullsatta ställen fått erfara är hur dålig luften kan bli, hur illa det kan lukta. Förr, innan rökförbudet fanns mest lukt av nikotin, så pass mycket att det satt benhårt i kläder och hud. Om man under eller efter en fullhaksspelning där det var varmt och fuktigt gnuggade sig i ögat med fingrarna kom det att svida likt eld. Det var både salt från svettig hud och just nikotin. Röklukten kamouflerade det mesta som svettlukt, fis, öl och kanske i värsta fall spyor, dock inte i den allra närmaste sfären kring uppkastningsstället. Något som också kamoufleras är lukt av mögel. Hur mögel kan bildas, förebyggas genom avfuktare och saneras ska vi kort gå in på här då det idag är viktigt att hålla ett diskotek fräscht i konkurrenssyfte och för att hålla sig till vad lagen säger. Sedan kan vi förhoppningsvis ha en del tips åt Discjockeyn också, inte minst som vidare tips åt arrangören som undrar över lösningar eller inte ens har funderat i de banorna.

I början av 90-talet strax innan Snap med Rhythm is a dancer slog igenom befann jag (Dj Jerker) mig på Gisleparken i Gislaved. Det var en av dagarna efter jul och stället skulle komma att bli fullsatt med rättare benämning överfullt. Även om detta diskotek hade en del år på nacken var det förhållandevis fräscht, kanske en del beroende på att vissa av lokalytorna användes till skolmatsal under veckorna. Just denna kvällen var det mycket kallt ute och de stora fönsterglasytorna i kombination med yttre kyla och ett förhållandevis kallt hus skulle ha en inverkande effekt på att det faktiskt började "regna" inne i lokalen. Redan vid 22-tiden dansades det på ett knökfullt dansgolv. Jag sparade inte på krutet utan satte igång att mixa hitlåtar i ett snabbt tempo så fort första gästen kom och lyckades behålla glöden hela kvällen ut. Gästerna avgav en hel del "ånga" och det spilldes en och annan öl på golvet. Temperaturen steg och luften blev fuktmättad. Då fuktrik luft når en kallare yta som fönsterglasen och taket bildas kondens och det var detta som droppade ned från innertaket och ventilationsrören hela kvällen. Samtidigt rann det ned kondens på fönsterrutornas insida. Kondensfenomenet ges genom att varmt möter kallt och den kalla ytan kallas köldbrygga. Sånt är givetvis inte bra för huset då mögel och lukt kan bildas genom all fuktutfällning.

Nämnas ska att jag då på den tiden spelade på hederliga vinylskivor. Det droppade ned vatten på skivorna i sådan mängd att jag var tvungen att försiktigt hålla en näsduk emot skivan då det var som värst, för nålen slirade till på en av skivorna tack vare droppandet. Hade också en kolborste, en sådan som discjockeys använder för att borsta bort damm från vinylen. Den fungerade emot vatten den med.

Har man en så kraftig befuktare som publiken i detta fallet utgjorde så behövs också avfuktare som kan ta hand om saken.

Avfuktare är lösningen

För de flesta är avfuktare en låda med fläkt där vatten antingen samlas i en behållare eller rinner ut genom en slang. Det som blir problematiskt på ett diskotek där många personer andas, svettas och spiller dryck är att en vanlig liten avfuktare inte räcker till. Det skulle behövas en större avfuktare likt för komplex med offentlig swimmingpool, med andra ord mycket dyr anläggning. Därför är det viktigt att veta hur man avfuktar på annat sätt. Det kan ske genom värme och ventilation, där värmen sänker den relativa fuktigheten till nivåer som inte gör att mögel kan växa någonstans i lokalerna. Att värma och ventilera samtidigt ger två effekter, även att fukt försvinner ut genom ventilationsanläggningen. Svårigheten i det hela är när det blir för varmt på diskoteket, då kan man inte längre värma upp för att sänka luftfuktigheten. Där måste tillit sättas till ett tillräckligt ventilationssystem. Är det kallt ute möts man av ytterligare utmaning, då måste ventilationsförsörjningen och värmekapaciteten vara tillräcklig för att avfukta luften inne på stället. Detta var just vad som hände på Gisleparken, systemet som skulle fungera likt avfuktare räckte helt enkelt inte till. Det hade behövts någon typ av avfuktare inne i lokalen, en sådan som genom kylteknik kondenserar bort vatten från luften. Allt detta innebär kostnader. Vill man inte ha kostnaderna i förebyggande syfte så kan kostnaderna dyka upp senare då mögel och lukt gör diskoteket mindre populärt. Det finns ju idag inte någon cigarettrök som döljer om skador av detta slaget skulle finnas. Doftljus och spray eller rökmaskin med luktessens kan användas men är ingen långsiktigt varaktig lösning. En bra balans mellan avfuktare, ventilation och värme är ett säkert sätt att förebygga och bevara.

Avfuktare är inte bara effektiv genom att ta bort fukt från luften, den tar också bort lukt genom att de luktande molekylerna, gaserna och partiklarna följer med det vatten som avfuktaren får bort. Denna effekt har också ventilationen. Värme enbart har däremot en motsatt effekt då värmen lyfter ut fukt från material och i fallet diskotek även från publikens kläder. Med fuktvandringen följer lukter ut i luften. Näsan fungerar så att den detekterar lukt lättare om det är varmt än om det är kallt. Värt är att notera att luktsinnet inte är så bra hos en onykter person, men dagen efter lär en och annan känna i sina kläder om det luktar mögel och ofräscht på stället.

Då kvällens Discjockey packat ihop och lämnat, ställs diskoteket ofta utan full uppvärmning och ventilation. En hel del fukttillskott finns kvar och i detta syfte behövs avfuktare, med vilken man faktiskt kan göra energibesparing i jämförelse med att värma och ventilera för att komma till rätta med rumsklimatet. Räkna med en kostnad om 15.000-30.000kr för avfuktningslösning till en öppen yta om 1.000kvm.

Finns större parkettgolv så fyller avfuktare en funktion till. Parkettgolv sväller nämnligen då det blir för fuktigt. Det kan då svälla så mycket att det reser sig likt böljor eller i allra värsta fall skjuter ut en vägg. Det räcker att golvet deformeras vid ett tillfälle för att det inte kan återställas igen. Det är ju inte så kul att dansa på ett ojämnt dansgolv. Vid torkning kan det i bästa fall återställas någorlunda men det kan bildas sprickor mellan parkettskivorna. Det blir i sådant fall klagomål på kasedansarna och hinder för diskoteksdansarna att glida runt med skosulorna samtidigt som det också blir väldigt svårstädat och risken för att spilld öl rinner ned under golvet ökar.

En anledning till för att avfukta är den att ljudutrustningen och elen i stort står sig bättre än om det blir fuktbelastat och temperaturvarierat.

På ställen där avfuktare inte använts brukar det över tid börja lukta mugg, inte ovanligt är finna mögel. Just lukt från mögel är faktiskt skadlig och allt fler blir överkänsliga emot både det samt olika parfymlukter. Visste du förresten att somliga parfymtillverkare tillsätter möglets lukt (en typ av mögelalkohol) till parfymen för att få till rätt karaktär? Har man fått mögel på stället gäller det att avgöra omfattningen och försöka få bort det på rätt sätt. Sanering av mögel innebär att få rent från det, vilket kan lösas genom utbyte av mögelskadat material eller om det går att tvätta så kan man använda olika avdödande vätskor som också tar bort lukt om sådan finnes. Det finns också en modernare typ av fotokatalytisk luftrenare (snart saluförd här på DJ DISCJOCKEY) som kan utföra stordåd, inte bara emot lukt från mögel utan också emot andra lukter som svettlukt m.m. Dessa kan användas under discotekskvällens lopp och verkar då förebyggande.

Ett annat knep är att ställa ut en skål med ättikssprit. Spriten avgår till luften och neutraliserar olika odörer. Fast det här kan man inte göra bland folk då de skulle fly fältet illa kvickt.

Enligt lag så får inte verksamhet bedrivas i lokaler med mögel och lukt som kan göra att någon mår dåligt. Det är ganska hårt reglerat och skulle någon klaga hos myndighet som Arbetsmiljöverket eller kommunens Miljökontor får man räkna med att de kommer på besök.

Med avfuktare kan man med andra ord spara pengar, göra diskoteket piggare och hålla fräschare än konkurrenten. Sånt tycker vi som Diskjockeys är viktigt. Vi tänker helhet och kan delge kunskap som har potential att lyfta ett ställe.

---->> Lär mer om avfuktare, mögel och lukt.